Selecteer een pagina

Door de boxen klinkt een playlist van muziek uit de jaren ’80. Wanneer ik ‘Don’t you forget about me’ van Simple Minds hoor, raak ik ontroerd. Ik leerde het lied kennen op mijn vijftiende, zag de bijhorende clip zowat dagelijks op tv en werd verliefd op Jim Kerr. Ook al hebben Simple Minds betere nummers geschreven – maar die leerde ik pas later kennen, toch bleef dit lied tot op heden datgene wat ik zou aanduiden als hetgene dat het belangrijkst voor mij was. Niet alleen van Simple Minds maar van alle muziek.
Wanneer ik met een of andere vervelende oorwurm in mijn hoofd zit, plopt als vanzelf ‘Don’t you forget about me’ tevoorschijn om de oorwurm weg te drukken, al vele jaren.
Nu ik het opnieuw hoor, echt hoor, moet ik plots tegen mijn tranen vechten. Ik weet niet goed waarom. Misschien om het meisje dat ik destijd was? Alleen op haar kamer, alleen in haar hoofd.

Niet lang daarna leerde ik C., een collega van mijn ouders, kennen tijdens een bedrijfsreceptie waar zowel zij als mijn moeder als ik hielpen met het ronddragen van schalen vol hapjes. We liepen er rond in donkergroene blouses en knielange rokken met grote roze en oranje tulpen op, ons uniform. C. was jong en blond en vlot. Ze had wat van Patsy Kensit, met wie Jim Kerr enkele jaren later zou trouwen.
Rond die tijd kwam mijn moeder vaak thuis met verhalen over C., die op een of ander feestje in contact was gekomen met de zanger van Simple Minds, en die nu bijna elke dag door hem werd opgebeld op het werk. C. had een partner, en ervaarde de telefoontjes en uitnodigingen van Kerr als een last. Ze klaagde erover tegen mijn moeder. Zo onbegrijpelijk vond ik dat. Wie wees nu Jim Kerr af.

Daar moet ik aan denken wanneer ik met dikke keel naar ‘Don’t you forget about me’ luister.
Wanneer Kerr uitgelalalalaad is, zet Bowie zijn ‘Let’s dance’ in. Ultravox, Bronski Beat, OMD, Soft Cell, Tears for Fears. Er zijn herinneringen en melancholie, maar geen heimwee.
Mocht de 62-jarige Jim Kerr, die de 26-jarige nog ergens diep in zich herbergt, vandaag zijn broeken zo hoog optrekken als tijdens de ‘Don’t you forget about me’-clip, iedereen zou hem uitlachen.