Selecteer een pagina

Ik betrap mezelf op een fantasie waarin de nieuwe buurvrouw, die ik net zie thuiskomen, bij ons komt aanbellen en me begint uit te kafferen. Voor iets wat ik – onbewust – verkeerd zou hebben gedaan. Ik zou niet weten wat, heb met haar zelfs nog geen contact gehad.
En dan realiseer ik me dat ik dat ook al eens had met de vorige buren. En andere mensen. In mijn verbeelding staat dan iemand plots heel kwaad voor me, begint te roepen, en ik begrijp niet wat ik verkeerd zou kunnen hebben gedaan.
Wat speurwerk naar de oorsprong van deze rare fantasieën brengt me bij mijn jeugd en de ouder met de onverwachte uitvallen.

Gisteren stond ik aan de krantenwinkel te wachten tot die na de middagpauze weer zou opengaan. Bij mij stonden een jong stelletje, een oudere man, en wat verderop zat een gezette vrouw in een stationair draaiende wagen, wellicht bang voor enkele momenten zonder verwarming – ook al was het niet echt koud.
Klokslag twee uur kwam de winkeluitbater aanrijden in zijn stoere Alfa Romeo, die hij met enkele vlotte bewegingen achteruit parkeerde. Hij stapte uit, wandelde tussen ons door, verdween om de hoek van de zaak. Zonder ook maar één blik of woord, alsof wij er niet waren. Alsof wij niet dadelijk zouden veranderen in zijn klanten.
Enkele minuten later werd het rolluik voor de deur met veel kabaal omhooggehesen en de deur van het slot gedraaid. Pas toen kon er een knikje af, en zelfs een praatje in de winkel met de oude man.
Sommige mensen bakenen hun privétijd wel erg strikt af. Ook al was het dan strikt genomen over tweeën, en dus in zijn werktijd, toen de uitbater zich onder ons begaf.

Ik wou het zonder melatonine proberen, gisteravond. Na vijftien tabletten, de helft van de verpakking. Om de andere helft te kunnen bewaren voor later. En omdat te lange inname ook niet aangewezen is en ik niet van iets nieuws afhankelijk wil worden.
De sufheid van de voorbije weken was er niet meer. Ik sloot toch maar mijn boek, knipte het lampje uit en ging liggen op mijn inslaapzij.
Na twintig minuten moest ik dringend plassen, en daarna nog twee keer. En toen kreeg ik pijn in mijn buik en stress in mijn hoofd, en deed ik wat ontspanningsoefeningen, languit op mijn rug. Toen ik me daarna weer op mijn inslaapzij draaide en me heerlijk nestelde, moest ik alweer naar het toilet.
Terug een koud bed in, weer even op de rug ontspannen.
Na enkele uren dommelde ik dan toch in en droomde ik dat ik verliefd was op een man en hij ook op mij. En toen werd ik weer wakker.