Selecteer een pagina

“Wanneer één persoon in een gezinsstructuur veranderingen begint aan te brengen, zelfs als die veranderingen gezond en positief zijn, is het niet ongewoon dat andere leden binnen dit systeem alles doen wat ze kunnen om de status quo te handhaven en de dingen terug te brengen naar een toestand van homeostase, het oorspronkelijke evenwicht. Als een alcoholist bijvoorbeeld ophoudt met drinken saboteert zijn familie vaak onbewust zijn of haar herstel, want om die homeostase weer terug te krijgen in het systeem moet iémand de rol spelen van degene die in moeilijkheden verkeert. En wie wil die rol? Soms verzetten mensen zich zelfs tegen positieve veranderingen bij hun vrienden: Waarom ga je zo vaak naar de sportschool? Waarom kun je niet zo een beetje doorfeesten – je hebt toch niet meer slaap nodig! Waarom werk je zo hard voor die promotie? Er is geen lol meer met je te beleven!
Als Johns vrouw minder depressief wordt, hoe kan John dan zijn rol als de normale van het stel handhaven? Als ze op gezondere manieren dichterbij probeert te komen, hoe kan hij dan de comfortabele afstand bewaren die hij al die jaren zo meesterlijk heeft volgehouden? Het verbaast me niet dat John een negatieve reactie heeft op Margo’s therapie. Haar therapeut lijkt het er goed van af te brengen.”

 

In dit boek beschrijft psychotherapeut Lori Gottlieb niet alleen sessies in haar spreekkamer, maar ook de therapie die ze zelf volgt, en dit op een eerlijke, ontwapenende manier. Een erg toegankelijk boek dat mij boeide van begin tot eind.