Selecteer een pagina

Ik lees deze dagen de brieven van L.H. Wiener (‘Fallen Leaves’). Als ik dan zie hoe frank hij soms uit de hoek komt – zoals bijvoorbeeld ook Arnon Grunberg en Ilja Leonard Pfeijffer dat kunnen, en dat vergelijk met hoe heftig en zelfs boos mensen soms reageren op onschuldige en ludiek bedoelde stukjes die ik post op facebook, dan besef ik hoeveel huid er nog te kweken valt.

Toen mijn man en ik onlangs thuiskwamen van een show van Jan Jaap van der Wal, en ik hem de scheldmail van de buurman liet lezen en in tranen uitbarstte omdat er mensen bestaan die gemeen doen tegen mensen die hen nooit iets in de weg legden, hen altijd correct en vriendelijk hebben benaderd zelfs, toen zei mijn man: ‘Je moet dat ook niet meer doen, zulke grapjes op facebook posten. Je weet nooit welke rare gedachtenkronkels sommige zieke mensen hebben.’ Waarop ik opkwam voor mijn recht mij te uiten en piepte: ‘Maar Jan Jaap daarnet, die heeft dingen gezegd waar mensen zich begrijpelijk beledigd door zouden kunnen voelen, en hij komt daarmee weg.’
‘Maar Jan Jaap, die kan daar tegen, die trekt zich dat niet aan. En die zal heus wel boze reacties krijgen’, was zijn antwoord. ‘En jij, jij bent daar niet tegen gewapend.’