Selecteer een pagina

Ik ben me doorgaans erg bewust van de eindigheid van alles. En van het leven in het bijzonder.
Dat zorgt ervoor dat ik er goed in slaag te genieten van kleine dingen. Geluk op te merken naast ellende.
Het is het grootste voordeel van ouder worden: zien dat het nu moet gebeuren, dat er niet méér is.
Als kind was ik er niet echt; ik denk dat ik mezelf beschermde door niet te durven beseffen. Dat ik mezelf afsloot voor wat ondraaglijk was. Mijn niet zo fijne jeugd heeft ervoor gezorgd dat ik op een gegeven moment ben gaan inzien dat ik mijn kansen op geluk niet meer mocht laten afpakken. Door niemand. Dat er genoeg voor en over mij was beslist, ten koste van mij. Daarvoor moest ik wel al in de helft van mijn – enige – leven gekomen zijn.
Wie sindsdien tegen mij schopt, trapt in de lucht en verliest het evenwicht.