Selecteer een pagina

“Op een avond zat ik thuis op de bank en vroeg me opeens af hoe lang Rock Hudson eigenlijk was. Ik denk niet vaak aan hem, maar ik had kort daarvoor Giant opnieuw gezien en daarom bevond hij zich nog vers in mijn geheugen.
Een van de vele dingen die ik nooit zal begrijpen, is waarom zoeken op mijn computer andere resultaten oplevert dan zoeken op de computer van iemand anders. Bijvoorbeeld op die van mijn zus Amy. Zij opent Google en typt: hoe ziet een vrouw van vijftig eruit? en krijgt zomaar foto’s te zien waarvan ik niet snap dat internet ze toelaat, open en bloot, zichtbaar voor iedereen. Ik heb het dan niet over Playboy-achtige plaatjes, maar meer het soort dat je in de Hustler aantreft. Het is net alsof ze had gevraagd hoe een vrouw van vijftig er vanbinnen uitziet.
Ik typte dezelfde zoekopdracht in op mijn computer en kreeg foto’s van een lachende Meg Ryan en Brooke Shields.
‘Die computer van mij is zo … netjes,’ zei ik tegen Hugh, nadat ik Rock Hudson had opgezocht.
Ik tikte de woorden: ‘Hoe lang is …’ in en voordat ik klaar was, had Google al aangevuld: ‘… Jezus? Wilt u weten hoe lang Jezus was?’
Hm, ook goed, dacht ik, maar eigenlijk was ik benieuwd naar Rock Hudson.
Als Amy haar laptop openklapt en intypt: ‘Hoe lang is …’ vult Google haar vraag meteen aan met: ‘Tom Hardy’s pik?’ En op de mijne krijg ik Jezus, die volgens schattingen ruim 1 meter 80 was, wat mij belachelijk lijkt. Hoe groot is de kans nou helemaal dat Jezus lang èn knap was? Wordt hij zo in de Bijbel beschreven? Op vroege Noord-Europese schilderijen ziet Christus eruit alsof hij net is opgedregd uit een rivier, maar in zondagschoolboeken en op de plaatjes die ze in winkels met christelijke parafernalia verkopen, is hij meestal een kruising tussen Kenny Loggins en Jared Leto, altijd met droevige bambi-ogen en, uiteraard, blank met bruin – geen zwart – meestal golvend haar. Hij heeft altijd een fantastisch lichaam, dat het best tot zijn recht komt aan het kruis, dat – laten we wel zijn – min of meer is ontworpen om het bovenlijf en de schouders van een man er goed uit te laten zien.
Soms denk ik: wat zou er gebeuren als iemand een beeld zou maken van een moddervette Jezus met tietjes, een pokdalig gezicht en een behaarde rug? En dan ook nog als een klein opdondertje. Hooguit 1 meter 60. ‘Heiligschennis!’ zouden mensen roepen. Maar waarom? Dat je goede daden verricht wil nog niet zeggen dat je er goed uitziet. Neem Jimmy Carter. De stichting Habitat for Humanity deed niets voor zijn tanden van grafzerkformaat. Althans, in mijn herinnering had hij vrij grote tanden. Ik zou ze even moeten opzoeken op Google Afbeeldingen. Op Amy’s computer.”